Kan man ha för många regler?

En kund undrade i veckan om man kunde ha för många regler och jag sa lite “självsäkert” att antalet regler inte spelar någon roll i ISA Server. Dom påstod då att “någon” sagt att vid ca 250 regler så “bryter” den ihop.

Upp till bevis tänkte jag och har igår testat.

Jag gjorde ett litet script (maila om ni vill ha en kopia) som genererade ett antal regler av normal karaktär (specifikt protokoll, UserSet med 2 st domänkonton, internal to external).
Jag satte det att på min ISA Server 2006 (P4 2,8Ghz, 1GB RAM) generera 500 regler.
Det tog lite tid för jag gjorde apply efter varje ny regel så vartefter tog det längre och längre tid att skapa nya regler.
Totalt jobbade skriptet i ca 2 timmar och datorn låg då på en jämn 50-70% CPU belastning.

Under skapandet satt jag och surfade, lyssnade på radio kikade på mediasändningar och fick inte ens ett hack i en film. Jag kunde alltså inte se att jag fick någon prestanda-påverkan.

När det var klart kontrollerade jag återigen prestandan och kunde då se att den inte drog nämnvärt mer RAM än innan och inga prestandaproblem trots att den regel som jag nu använde för att t.ex. kunna surfa var regel nr. 520.

En liten försämring kunde man se när man gjorde ändringar i regelverket, apply tog nu lite längre tid 15-20 sek.

Jag kan sammanfattningsvis bara konstatera att antalet regler inte spelar någon som helst roll för prestandan i en ISA Server.

Att administrera 500 regler däremot är en helt annan sak Wink

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *